Οφέλη στην Υγεία

Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η πλούσια διατροφή σε μονοακόρεστα λιπαρά, μειώνει τη χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την HDL χοληστερόλη καλύτερα από ότι η χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή και υψηλότερης περιεκτικότητας υδατανθράκων.

Χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θεωρείται ως αντιφλεγμονώδες φαγητό και καρδιαγγειακός προστάτης. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου αρχίζει ουσιαστικά να καταπολεμά το σώμα του ως αποτέλεσμα μιας κακής διατροφής, άγχους ή άλλων παραγόντων, προκαλούνται φλεγμονώδεις αποκρίσεις που οδηγούν σε επικίνδυνες φλεγμονές που προκαλούν ασθένειες. Ο σκοπός της φλεγμονής είναι να μας προστατεύσει από ασθένειες και να επισκευάσει το σώμα όταν χρειάζεται, αλλά η χρόνια φλεγμονή είναι εξαιρετικά επιβλαβής για την αρτηριακή υγεία και συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, αυτο-άνοσες ασθένειες και πολλά άλλα. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στην αναστροφή του φλεγμονώδους κινδύνου καθώς και στις παθήσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων που σχετίζονται με την ηλικία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Καρδιαγγειακής Φαρμακολογίας. Η έρευνα δείχνει ότι το ελαιόλαδο είναι επωφελές για τη μείωση της υπέρτασης επειδή καθιστά το οξείδιο του αζώτου πιο βιο-διαθέσιμο, το οποίο διατηρεί τις αρτηρίες διασταλμένες και διαυγείς. Οι προστατευτικές επιδράσεις μιας διατροφής με μεσογειακό στυλ πλούσιας σε άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) έχουν αποδειχθεί σε πολλές μελέτες, με ορισμένες διαπιστώσεις ότι αυτός ο τύπος δίαιτας με υψηλότερο λίπος είναι ικανός να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου κατά 30% και του ξαφνικού καρδιακού θανάτου κατά 45%!

Βοηθά στον καταπολέμηση του καρκίνου

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2004 που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα για την Πρόληψη του Καρκίνου, οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν αντιοξειδωτικά σε αφθονία. Είναι μερικά από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά τρόφιμα. Οι ελιές (ειδικά εκείνες που δεν έχουν υποβληθεί σε διαδικασίες υψηλής θερμότητας) περιέχουν ακτεοειδή, υδροξυτυροσόλη, τυροσόλη και φαινυλοπροπιονικά οξέα. Και οι ελιές και το ελαιόλαδο περιέχουν σημαντικές ποσότητες άλλων ενώσεων που θεωρούνται ότι είναι αντικαρκινικοί παράγοντες (π.χ., σκουαλένιο και τερπενοειδή) καθώς επίσης και ανθεκτικοί σε υπεροξείδιο λιπιδικό ελαϊκό οξύ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό η υψηλή κατανάλωση ελιών και ελαιολάδου στη Νότια Ευρώπη, να συμβάλλει σημαντικά στις ευεργετικές επιπτώσεις της πρόληψης του καρκίνου και της υγείας στην μεσογειακή διατροφή.