Ελαιόλαδο και διατροφή

Το ελαιόλαδο είναι ο φυσικός χυμός του καρπού της ελιάς και δικαιολογημένα μπορεί να θεωρηθεί ως το «τέλειο φαγητό» επειδή ικανοποιεί πολλές ανάγκες ταυτόχρονα. Διατηρεί τον οργανισμό του καταναλωτή ισχυρό και γόνιμο ακόμα και αν το πρόγραμμα διατροφής είναι φτωχό. Το ελαιόλαδο θεωρείται το πλέον ωφέλιμο φυτικό έλαιο. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών Α, B, C, D και Ε. Στον κώδικα του Ιπποκράτη μπορούμε να βρούμε πάνω από 60 ιατρικές χρήσεις του. Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του σκελετού των παιδιών. Είναι το μόνο προϊόν που έχει την ίδια αναλογία λίπους με το μητρικό γάλα. Είναι πολύ θρεπτικό και αφομοιώνεται πολύ εύκολα από το σώμα.

Η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου βοηθά το ανθρώπινο σώμα να ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία (λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια), αποτρέπει την αθηροσκλήρωση, τον καρκίνο και τα έλκη. Επιπλέον, βοηθά στην επούλωση τραυμάτων και δερματικών παθήσεων, ρυθμίζει τη χοληστερίνη του αίματος και δρα επίσης κατά της γήρανσης. Προσφέρει γονιμότητα, αφομοίωση και καλή ποιότητα ζωής. Το ελαιόλαδο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πηγή ζωής». Η υψηλή θρεπτική αξία του ελαιολάδου και οι πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητές του είναι εκείνες που το κατατάσσουν στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας του Μεσογειακού λαού εδώ και χιλιάδες χρόνια. Εκατοντάδες διαφορετικά πρότυπα κατανάλωσης ελαιολάδου περιλαμβάνονται σε αμέτρητες συνταγές μαγειρικής, που ήρθαν σε μας από γενιά σε γενιά και εκατοντάδες άλλα δημιουργούνται μέχρι σήμερα.